اختلالات شخصیت میتوانند زندگی فرد و اطرافیان او را به چالش بکشند، مشکلاتی که نه تنها بر روابط اجتماعی و خانوادگی، بلکه بر سلامت روان و کیفیت زندگی فرد نیز تاثیرات عمیقی دارند. با این حال، تشخیص و درمان این اختلالات به کمک مشاوره و روان درمانی، میتواند راهی مطمئن برای بازگشت به تعادل و بهبود کیفیت زندگی باشد. درمانگرها در جلسات مشاوره اختلال شخصیت با بررسی دقیق نوع و شدت اختلال، روشهای درمانی متناسب را انتخاب میکنند تا افراد بتوانند قبل از شدت یافتن علائم، به ثبات برسند. در این مقاله به سوالاتی از قبیل نقش رواندرمانی در بهبود اختلالات شخصیت، تعداد جلسات موردنیاز و هزینههای مرتبط با مشاوره اختلال شخصیت در بهترین مرکز درمان اختلال شخصیت در تهران میپردازیم. اگر شما یا یکی از عزیزانتان با این اختلالات دست و پنجه نرم میکنید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا پاسخ سوالات خود را دریافت کنید.
درباره مشاوره اختلال شخصیت
برای اینکه بدانید مشاوره اختلال شخصیت چیست، ابتدا باید تعریفی از شخصیت و اختلال شخصیت ارائه دهیم. شخصیت هر فرد مجموعهای از افکار، نگرشها و رفتارهای اوست که هنگام تعامل با خود و با دنیای اطراف، بروز میدهد. شخصیت بسیاری از ما، نسبتاً ثابت است؛ اما در مورد افراد دارای اختلالات شخصیتی به این صورت نیست. این افراد در نحوه تفکر و احساسی که نسبت به خود و به دیگران دارند، دچار مشکل هستند. این مشکلات روی سلامت روان، رفاه و روابط این افراد با دیگران، تأثیرات مخربی میگذارد.
مشاوره اختلال شخصیت، فرایندی است میان یک فرد مبتلا به انواع اختلالات شخصیتی و یک درمانگر یا روانپزشک. در این پروسه، فرد میتواند در مورد احساسات و افکار خود بهراحتی صحبت کند. درمانگر نیز بهترین روش درمانی را با توجهبه نوع اختلال فرد، انتخاب میکند تا شرایط او بهبود پیدا کند. برای درمان اختلال شخصیت، روشهای مختلفی از جمله دارودرمانی، گفتاردرمانی، گروه درمانی و... وجود دارد. در این میان روشهای گفتاردرمانی و مشاوره، بهترین و پایدارترین تأثیرات را برای افراد به دنبال دارند.
مشاوره اختلال شخصیت چند جلسه است؟
- اختلال شخصیت گروه A: اختلالات شخصیتی اسکیزوتایپل، اسکیزوید و پارانوئید در این دسته قرار دارند. ویژگی کلی این گروه، رفتارهای عجیبوغریب، تمایل شدید به انزوا، عدم ابراز هیجانات و عدم اعتماد به دیگران است.
- اختلال شخصیت گروه B: اختلال شخصیت مرزی، نمایشی، خودشیفته و ضداجتماعی در گروه B قرار گرفتهاند. افراد با اختلال شخصیت نمایشی و خودشیفته تمایل شدیدی به تأییدشدن از سوی دیگران دارند.
- اختلال شخصیت گروه C: در گروه C، اختلال شخصیت وابسته، اجتنابی و وسواسی - اجباری و اختلال دو قطبی قرار دارند.
بهطورکلی افرادی که در این دسته قرار میگیرند، حالتهایی مثل ترس، اضطراب و استرس را بسیار تجربه میکنند. اختلال شخصیت وابسته به افرادی نسبت داده میشود که برای زندگی خود، توانایی تصمیمگیری ندارند.
از این رو تحقیقات زیادی انجام شده است تا بدانند که برای هر گروه چه میزان زمان و جلسات درمانی لازم است. طبق تحقیقات اخیر، به طور متوسط 15 تا 20 جلسه برای بهبود 50 درصدی بیماران اختلال شخصیت، مورد نیاز است. این در مورد همه بیماران و مراجعهکنندگان صدق نمیکند. چرا که نوع اختلال شخصیت و درمان آن روی تعداد جلسات تأثیرگذار است. فردی که زمان طولانی نسبت به درمان خود بیتفاوت بوده است، بعداً با مشکلات بیشتر و عمیقتری به درمانگر مراجعه میکند. درمان چنین فردی بهمراتب طولانی و پیچیدهتر است.
در جلسات مشاوره اختلال شخصیت چه موضوعاتی مطرح می شود؟
در جلسات مشاوره اختلال شخصیت، روی تشخیص و درمان تمرکز میشود. درمانگر یا روانپزشک ابتدا با پرسیدن سؤالاتی در مورد احساسات فرد و نحوه واکنش او به مسائل و اطراف، نوع اختلال را تشخیص میدهد. سپس باتوجهبه نوع اختلال و شرایط بیمار، بهترین روش درمانی را انتخاب میکند. درصورتیکه بیمار نیازمند مصرف دارو باشد، به روانپزشک ارجاع داده میشود. نحو برخورد با بیماران اختلال شخصیت بسیار مهم است. زیرا این افراد وقتی با واقعیتهای ناخوشایند در مورد خود روبرو شوند، ممکن است خشمگین شده و از ادامه درمان منصرف شوند.
اهداف مشاوره اختلال شخصیت چیست؟
هدف مشاوره اختلال شخصیت، کمک به فرد برای رسیدن به ثبات از نظر احساسی و ارتباطی است. این حوزه، اهداف بسیار مهمی از جمله موارد زیر را دنبال میکند:
- کاهش استرس و بهبود خلقوخوی بیمار
- درمان انواع اضطراب مانند اضطراب اجتماعی
- افزایش درک بیمار در مورد تأثیر رفتارهایش روی دیگران
- تغییر افکار منفی در بیمار به افکار مثبت و سازنده
- انتخاب بهترین نوع درمان باتوجهبه اختلالات مشاهده شده در هر بیمار
- آموزش مهارتهای مقابلهای به فرد برای رویارویی با مشکلات بعدی در زندگی
- درمان سایر اختلالات سلامت روان که ناشی از اختلال شخصیت هستند مثل افسردگی، اعتیاد و...
- جلوگیری از افزایش نشانههای بیماری و کشیدهشدن به سمت رفتارهای مخرب مثل خودکشی، اعتیاد، آزار رساندن به دیگران و...
- آموزش به والدین برای تقویت رفتارهای مثبت کودک و حذف رفتارهای مشکلساز
فواید مشاوره اختلال شخصیت
مراجعه به مشاوره یا روانشناس شخصیت، بهترین درمان برای بیماریهای اختلال شخصیت است. تأثیرات این درمان بهصورت طولانیتری روی فرد باقی میماند؛ البته به این شرط که دوره درمان را به اتمام برساند. از جمله فواید مراجعه به درمانگر و مشاور اختلال شخصیت، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قدرت کنترل بر خشم، اضطراب و افسردگی
- افزایش مشارکت مثبت در جامعه و بهبود مهارتهای ارتباطی
- رسیدن به درک بهتر از خود و زندگی
- استفاده از تکنیکهای رواندرمانی برای حل سایر مشکلات زندگی
- بهرهمندی از پشتیبانی حرفهای
- افزایش عزتنفس و اعتمادبهنفس
- بهبود سلامت روان
- پرورش افکار مثبت
- احساس شادی و انگیزه
- افزایش موفقیت در زمینههای شغلی، تحصیلی و ...
مشاوره اختلال شخصیت چه مشکلاتی را برطرف می کند؟
یک سؤال مهم در ارتباط با مشاوره اختلال شخصیت این است که به طور دقیق چه مشکلاتی را برطرف میکند؟ این حوزه هر مشکلی که افراد دارای اختلال شخصیت با آن درگیر میشوند را برطرف میکند از جمله موارد زیر:
- نداشتن واکنش ثابت نسبت به افراد و موقعیتها
- اعتمادبهنفس غیرطبیعی (بسیار بالا یا بسیار پایین)
- احساس وابستگی شدید به اطرافیان و بالعکس
- عدم احساس همدلی با دیگران
- عدم احترام به افراد و قوانین جامعه
- رفتارهایی که برای اطرافیان گیجکننده، ناسازگار و خستهکننده است.
- استرس و اضطراب شدید در موقعیتهای اجتماعی
- احساس انزوا و تنهایی
- افسردگی
- پرخاشگری و عدم توانایی کنترل بر رفتار خود
- عواقب اختلال شخصیت مثل اعتیاد، الکل یا تمایل به خودکشی
چه زمانی باید به مشاور اختلال شخصیت مراجعه کنیم؟
اگر یک یا چند مورد از علائم بالا در شما نیز وجود داشت، الزاماً به این معنی نیست که دچار اختلال شخصیت هستید. افراد به طور طبیعی حالتهایی از استرس و اضطراب را تجربه میکنند؛ اما زمانی که احساس کردید این علائم در روند زندگی و روابط شما اختلال ایجاد میکنند، باید به درمانگر مراجعه کنید.
این نکته را هم بدانید که افراد عادی قادر به تشخیص اختلال شخصیت نیستند. پس فقط از درمانگر و روانپزشک برای اطمینان از اینکه دچار اختلال هستید یا نه، کمک بگیرید. اگر برای درمان اختلال شخصیت، اقدام نکنید این بیماری همه جنبههای زندگی شما از جمله شغل، زندگی زناشویی، تحصیل، موقعیت اجتماعی و ... را تحتتأثیر قرار میدهد.
هزینه جلسات مشاوره اختلال شخصیت
حتی زمانی که پای سلامت روان وسط باشد، اطلاع از هزینههای درمان برایمان اهمیت زیادی دارد که کاملاً طبیعی است. هزینه جلسات مشاوره اختلال شخصیت از یک کلینیک به کلینیک دیگر و از یک درمانگر به درمانگر دیگر، متغیر است. هزینه این جلسات به تحصیلات، اعتبار و تجربیات درمانگر و موقعیت جغرافیایی کلینیک بستگی دارد. شما میتوانید برای اطلاع از هزینه مشاوره با کارشناسان ما در کلینیک پزشک اول تماس بگیرید.
چگونه یک تراپیست مناسب برای درمان اختلالات شخصیت پیدا کنیم؟
پیدا کردن تراپیست مناسب برای درمان اختلال شخصیت اهمیت زیادی دارد، زیرا این نوع درمان نیازمند تجربه و تخصص خاصی است. برای یافتن یک درمانگر خوب، ابتدا تحقیق کنید و مطمئن شوید که تراپیست موردنظر دارای مدارک و مجوزهای معتبر از نهادهای مرتبط باشد. توجه به تخصص درمانگر در حوزه مربوطه نیز ضروری است. برخی تراپیستها به طور ویژه در حوزه اختلالات مرزی، پارانوئید یا اسکیزوفرنی مهارت دارند. بررسی نظرات و تجربیات مراجعه کنندگان قبلی و همچنین داشتن یک جلسه اولیه برای ارزیابی روش و سبک درمانی تراپیست نیز کمک میکند تا اطمینان حاصل کنید که میتوانید به او اعتماد کنید و در جلسات درمان احساس راحتی داشته باشید.
مشاوره اختلال شخصیت در کلینیک پزشک اول
تشخیص دقیق نوع اختلال شخصیت و انتخاب بهترین روش درمانی، فقط توسط درمانگران ماهر و خبره امکانپذیر است. در همین راستا در کلینیک پزشک اول، بهترین درمانگران و روانپزشکان را دور هم جمع کردهایم، تا خدماتی را که شایسته آن هستید، به شما ارائه دهیم. چنانچه علائم اختلال شخصیت را در خود مشاهده کردید به کلینیک روانشناسی و مشاوره مراجعه کنید. ما در این کلینیک، همه توان خود را به کار میگیریم تا سلامت روانی شما را بهبود ببخشیم.
مشاوره اختلال شخصیت حضوری
اگر به مشاوره رو در رو علاقهمند هستید و در تهران به سر میبرید، میتوانید با تعیین وقت قبلی، جهت مشاوره حضوری به کلینیک پزشک اول مراجعه کنید.
مشاوره اختلال شخصیت آنلاین
شاید در شهر دیگری به سر میبرید یا فاصله زیادی با کلینیک دارید. در این حالت میتوانید از طریق مشاوره آنلاین، با درمانگران کلینیک، ارتباط برقرار کنید.
مشاوره اختلال شخصیت تلفنی
مشاوره تلفنی از دیگر خدمات کلینیک برای شما همراهان گرامی است تا بدون مراجعه به کلینیک و اتلاف وقت، با مشاوران ارتباط داشته باشید.
سخن پایانی
علائم و نشانههای اختلال شخصیت را جدی بگیرید؛ زیرا این مشکل به تدریج بروز پیدا کرده و بدون آنکه متوجه شوید رشد خواهد کرد و شدید خواهد شد. اختلال شخصیت در بسیاری از موارد باعث میشود نتوانید خودتان به تنهایی مشکل را حل کنید؛ بنابراین شما قطعا برای حل مشکلتان نیاز به صحبت و کمک گرفتن از یک مشاور ماهر و مجرب را خواهید داشت. امیدواریم اطلاعات ارائه شده در این مطلب درباره مشاوره اختلال شخصیت برای شما مفید بوده باشد.
تعداد جلسات مشاوره برای هر فرد به نوع و شدت اختلال شخصیت او بستگی دارد. به طور میانگین، حدود 15 تا 20 جلسه برای بهبود 50 درصدی توصیه میشود، اما ممکن است برخی افراد به جلسات بیشتری نیاز داشته باشند. عواملی مثل طول مدت عدم درمان و عمق مشکلات روحی میتواند تعداد جلسات را افزایش دهد. همچنین، افرادی که مدت طولانیتری نسبت به مشکلات خود بی تفاوت بودهاند، ممکن است به جلسات درمانی طولانیتری نیاز داشته باشند.
اگر احساس میکنید برخی از علائم اختلالات شخصیت مانند استرس شدید، رفتارهای ناپایدار، یا مشکلات ارتباطی مکرر در زندگی شما تداخل ایجاد کرده است، بهتر است به یک مشاور یا روانپزشک مراجعه کنید. در نظر داشته باشید که تشخیص اختلال شخصیت نیاز به ارزیابی تخصصی دارد و تنها درمانگر یا روانپزشک میتواند به طور دقیق تشخیص دهد. مراجعه زودهنگام به مشاور میتواند از تشدید مشکلات جلوگیری کرده و به شما کمک کند به ثبات و بهبودی دست یابید.
اختلالات شخصیت با رفتارها و الگوهای فکری غیرعادی و پایدار همراهاند که معمولا از دوران نوجوانی یا اوایل بزرگسالی شروع میشود. برخی نشانهها شامل عدم انعطافپذیری، دشواری در برقراری ارتباطات، رفتارهای ناپایدار و احساس بی تفاوتی نسبت به نیازهای دیگران است. اگر فردی به طور مداوم در کار، زندگی اجتماعی یا روابط خود با مشکلات جدی روبروست، احتمالا به مشاوره نیاز دارد. مشاور میتواند این نشانهها را ارزیابی کرده و به فرد کمک کند که بهترین روش درمانی را انتخاب کند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید