سردرد بالای سر یکی از انواع سردردها است که در بخش بالایی سر، اغلب در منطقه اطراف مغز و جمجمه احساس میشود. این نوع سردرد ممکن است به صورت تنشی و همانند فرورفتن تیغ یا چاقو در سر یا فشاری دردناک و در برخی موارد ممکن است با علائم دیگری همراه باشد. علت این نوع سردرد متنوع است و بروز آن احتمالا نشانههایی از ضعف در سلامت هستند.
اگر شما هم با چنین دردی در قسمت بالای سرتان مواجه هستید، حتما این مقاله از پزشک اول را مطالعه کنید. در این مقاله ابتدا عوامل و علت درد بالای سر را بررسی کردهایم و در ادامه انواع آن و همچنین افرادی که احتمال ابتلا به این درد در آنها بیشتر است را معرفی کردهایم. لطفا تا انتها، همراه ما باشید.
علت سردرد بالای سر
همانطور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم، بروز درد در قسمت بالایی سر ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد و در هر فردی علت احساس این درد، نسبت به دیگری متفاوت باشد. پس میتوان گفت که یک دلیل مشخص و واحدی را نمیتوان علت ایجاد سردرد بالای سر معرفی کرد؛ما در ادامه برخی از علل متداول بروز درد در قسمت بالای سر را بررسی کردهایم که عبارتاند از:
فشار عضلاتی و سردرد تنشی
فشار عضلاتی و سردرد تنشی که اولی به دلیل فشار و تنش در عضلات گردن و شانهها و دومی به دلیل فشار و تنش مزمن در عضلات گردن و سر اتفاق میافتند، در تحریک و ایجاد درد در قسمت بالای سر، نقش دارند
میگرن
این نوع سردرد معمولاً با عوارض دیگری مانند حساسیت به نور یا صدا همراه است و ممکن است از طریق عوامل مثل تغییرات هورمونی، مواد غذایی خاص، یا استرس ایجاد شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اینکه میگرن چیست؟ میتوانید مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
التهاب سینوس
التهاب و عفونت در سینوسهای صورت احتمال ابتلا به سردرد بالای سر را افزایش میدهد. همچنین مشکلات ناحیه دهان، دندان، فک و عفونتها یا بیماریهای لثه هم ممکن است سردرد بالای سر را ایجاد کنند.
اضطراب
در برخی مواقع ممکن است به دلیل تحمل اضطراب و استرس، فشارهایی که بر فرد وارد میشود، آنقدر زیاد شود که شخص در قسمت بالای سر خود، احساس درد کند.
گرسنگی
به دلیل مصرف نکردن وعده غذایی کافی، افراد دچار گرسنگی میشوند که این میتواند علت سردرد در بالای سر و تحریک آن، شود. زیرا افزایش فشار خون، افت قند خون و افت ناگهانی سطح گلوکز در خون اتفاق میافتد و در این صورت شخص دچار سردرد بالای سر میشود.
علاوه بر این، گرسنگی ممکن است باعث دگرگونی هورمونها و تنظیمهای شیمیایی در بدن شود که میتواند به عنوان عاملی در ایجاد سردردهای مختلف، از جمله سردرد بالای سر، نقش داشته باشد. از این رو، تغذیه منظم و مناسب و جلوگیری از گرسنگی میتواند به بهبود علائم سردرد کمک کند.
درمان درد بالای سر بستگی به علت آن دارد. برخی از روشهای عمومی درمان شامل استراحت، مصرف آب بیشتر، استفاده از داروهای ضد التهاب و آنتیهیستامین، و استفاده از روشهای غیر دارویی مانند تکنیکهای تنفسی و ماساژ میباشد. اگر سردرد مداوم یا شدید است یا با علائم دیگری همراه است، مهم است که با متخصص سردرد مشورت کنید تا علت مشخص شود و طرح درمان مناسب تعیین شود.
انواع سردرد بالای سر
بسیاری از ما ممکن است در طول روز، در قسمت بالای سر خود، دردی اذیتکننده و آزاردهنده را تجربه کنیم و احتمال دارد یکی از انواع سردرد بالای سر باشد. در ادامه انواع دردی که در قسمت بالای سر ایجاد میشود را معرفی کردهایم:
- میگرن
- سردرد تنشی
- سردرد خواب آلود
- سردرد مزمن
- سردرد خوشهای
- التهاب سینوسی
چه کسانی دچار سردرد بالای سر میشوند ؟
سردرد بالای سر میتواند هر کسی را در هر سن و هر جنسیتی درگیر کند و مختص به یک گروه یا اشخاص نیست، اما برخی از عوامل و شرایط میتوانند افزایش خطر ابتلا به سردرد بالای سر را داشته باشند. این عوامل شامل موارد زیر است و اگر شما در یک یا چند گروه از این دستهها قرار بگیرید، احتمال آنکه این درد را تجربه کنید، زیاد است:
- تاریخچه خانوادگی میگرن یا سردرد: اگر در خانواده شما افرادی وجود داشته باشند که مبتلا به میگرن یا سردرد بالای سر بودهاند، احتمال ابتلا به این نوع سردرد در شما بیشتر است.
- جنسیت: میگرن بیشتر در زنان اتفاق میافتد تا مردان، اما سردرد تنشی هر دو جنس را به یک اندازه درگیر میکند.
- اختلالات هورمونی: تغییرات هورمونی مثل دورههای عادت ماهیانه، بارداری، یا مصرف داروهای هورمونی ممکن است از عوامل مؤثر در ایجاد سردرد بالای سر باشند. پس اگر با این موارد مواجه هستید، خطر تجربه درد در قسمت بالای سر برای شما، وجود دارد.
- استرس و اضطراب: استرس و اضطراب معمولا عاملی در ایجاد سردرد بالای سر است و متاسفانه عوارض آن را شدت میبخشند. اگر زندگی شما توام با استرس و اضطراب است، در خطر تجربه این درد هستید.
- عوامل محیطی: عواملی مانند نورهای خیرهکننده، بوهای شدید، صداهای بلند، و تغییرات جوی نیز تحریککننده سردرد بالای سر هستند. اگر در محیطی اینچنینی هستید، ریسک ابتلای شما به سردرد بالای سر، بالاست.
چگونه سردرد های خود را کنترل کنیم ؟
برای کنترل سردردهای خود، میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- استراحت: استراحت و آرامش، در کاهش سردرد موثر هستند. تلاش کنید در یک محیط آرام و ساکت، استراحت کنید.
- مصرف آب: برخی از سردردها ناشی از خشکی بدن و کمبود آب هستند. بنابراین مصرف آب به میزان کافی میتواند به کنترل سردرد کمک کند.
- استفاده از داروها: ممکن است پزشک شما داروهای ضد درد یا دیگر داروهای معمول درمان سردرد را توصیه کند. همیشه دقت کنید که داروها را با توجه به اصول دستور پزشک مصرف کنید.
- کاهش استرس: روشهای کاهش استرس مانند تمرینات تنفسی، مدیتیشن، یوگا و تکنیکهای آرامشبخش کمک بزرگی در کنترل سردرد هستند.
- تغییرات در رژیم غذایی: برخی از مواد غذایی ممکن است باعث ایجاد سردرد شوند. سعی کنید تا مصرف مواد غذایی حاوی تحریککنندهها مثل کافئین و تحریککنندههای شیمیایی را در برنامه غذایی خود، محدود کنید.
- ورزش منظم: ورزش منظم در بهبود جریان خون و کاهش استرس کمک میکند که همین امر در کاهش ابتلا به سردردها بسیار موثر است.
- ماساژ: ماساژ گرههای عضلاتی در ناحیه گردن و شانهها میتواند به کاهش فشار و تنش در این مناطق کمک کند و در نتیجه سردردها کنترل خواهند شد.
در هر صورت، اگر سردرد شما مداوم یا شدید باشد یا با علائم دیگری همراه باشد، مهم است که با پزشک متخصص سردرد مشورت کنید تا علت آن مشخص شود و طرح درمان مناسب توسط پزشک تعیین شود.
درمان سردرد بالای سر
درمان سردرد بالای سر به ویژه وقتی که علت دقیق آن مشخص نیست، ممکن است چالشبرانگیز باشد. اما در اکثر موارد، تشخیص صحیح و تدابیر درمانی مناسب میتواند به کاهش سردردهای بالای سر کمک کند. در ادامه چند راهکار عمومی برای درمان سردرد بالای سر معرفی کردهایم:
- استفاده از داروها: داروهای ضد درد مانند استامینوفن (پاراستامول)، ایبوپروفن و آسپرین احتمالا در کنترل سردرد بالای سر مفید باشند. همچنین برخی از داروهای ضد میگرن و داروهای تجویزی توسط پزشک نیز میتوانند در برخی موارد درد را بهبود ببخشند.
- تکنیکهای غیر دارویی: تکنیکهایی مانند روشهای تنفسی عمیق، مدیتیشن، روشهای آرامشبخشی و تکنیکهای ماساژ تاثیر خوبی در کاهش و درمان سردرد دارند.
- استفاده از گیاهان دارویی: برخی از گیاهان دارویی مانند زنجبیل، لاوندر، نعناع، و آویشن به دلیل خواص ضد التهابی و آرامشبخشی که دارند، عملکرد خوبی در تسکین و درمان سردردهای بالای سر دارند.
- تغییر در رژیم غذایی: توجه به رژیم غذایی و مصرف مواد غذایی سالم و متعادل، از جمله کاهش مصرف مواد محرک مثل کافئین و تنظیم مصرف آب و مواد مغذی در کنترل سردرد بالای سر موثر هستند.
- استفاده از روشهای ترکیبی: در برخی موارد، استفاده از ترکیبی از داروها، روشهای تغذیه، تکنیکهای غیر دارویی و مکملهای غذایی نتیجه قابل توجهی در بهبود سردرد بالای سر دارند.
به هر حال، مهمترین قدم برای درمان سردردهای بالای سر، تشخیص صحیح علت آن است. بنابراین، اگر سردرد مداوم یا شدید است یا با علائم دیگری همراه است، بهتر است به دکتر متخصص مغز و اعصاب یا پزشک متخصص سردرد مراجعه کرده و مشاوره حرفهای بگیرید تا علت مشخص شود و طرح درمانی مناسب توسط متخصص برایتان تجویز شود.
پزشک مغز کلینیک تخصصی مغز و اعصاب
همانطور که در طول این مقاله بارها به آن اشاره کردیم، یک دلیل ثابت و مشخصی برای سردرد بالای سر توسط هیچ پزشک و متخصصی معرفی نشده است و هرکدام از ما در هر سنی و فارغ از هر جنسیتی ممکن است این درد را تجربه کنیم. اما مهم است که به یک دکتر سردرد یا کلینیک مغز و اعصاب معتبر برای تشخیص علت اصلی دردهای سر مراجعه کنیم.
کلینیک تخصصی مغز و اعصاب پزشک مغز، با گروهی از پزشکان متخصص سردرد، متخصص مغز و اعصاب و بهرهگیری از بهروزترین دانش علمی و تجهیزات پزشکی آماده ارائه خدمات درمانی، مانند تشخیص بیماری و معرفی بهترین روش درمانی هستند.
متخصصان سردرد کلینیک تخصصی مغز و اعصاب پزشک اول، با بررسی تاریخچه پزشکی شما، مصاحبه و جمعآوری تمامی اطلاعاتی که آنها را در تشخیص انواع سردرد و دلیل ایجاد آن کمک میکند، پس از مشورت با دیگر پزشکان مغز و اعصاب، بهترین روش درمانی را ارائه میکنند. کافی است از طریق پلهای ارتباطی درج شده در سایت، برای دریافت مشاوره و تعیین وقت در کلینیک پزشک اول، اقدام کنید.
جمعبندی
علت سردرد بالای سر به عوامل مختلفی مانند میگرن، سردرد تنشی، التهاب سینوس یا عوامل استرس زا بازمیگردد. درمان آن با توجه به تشخیص پزشک، شامل استراحت، داروهای ضد درد، روشهای تنفسی و کاهش استرس است، اما تشخیص دقیق و درمان استفاده شده بستگی به علت اصلی سردرد دارد. درست است که تمامی دردهایی که در قسمت بالایی سر اتفاق میافتد خطرناک نیستند، ولی اگر دردی را در این ناحیه از سر خود بدون آنکه از شدت آن کاسته شود، حس میکنید، لازم است که برای تشخیص علت بیماری و دریافت بهترین درمان، هرچه سریعتر اقدام کنید. از این رو در صورتی که مداوم این درد را تجربه میکنید، حتما به پزشک متخصص سردرد و مغز و اعصاب مراجعه کنید.
کلینیک پزشک اول
سوالات متداول
- علت درد در بالای سر چیست؟
درد گرفتن بالای سر میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد. از جمله دلایل آن میتوان به: گرسنگی، میگرن، التهاب سینوس، اضطراب و فشار عضلانی اشاره کرد.
- چه کسانی بیشتر به سردرد بالای سرد مبتلا میشوند؟
این نوع سردرد میتواند برای همه افراد در هر سن و جنسیتی رخ دهد. اما برخی دلایل میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از: تاریخچه خانوادگی، عوامل محیطی و اضطراب، جنسیت و اختلالات هورمونی.
- برای درمان سردرد به کدام پزشک باید مراجعه کرد؟
اگر به هر دلیلی دچار سردردهای مداوم و آزاردهنده هستید، باید به دکتر سردرد یا دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید. برای این کار میتوانید به صورت حضوری یا تلفنی از کلینیک پزشک اول نوبت دریافت کرده و توسط بهترین متخصصان ویزیت شوید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
مقاله خوبی بود ممنون