اگر شما هم میخواهید زندگی آرامتر و شادتری داشته باشید؛ از مشاوره فردی و فوایدش غافل نشوید! ناراحتیهای روحی و روانی، یکی از مشکلاتی است که انسانهای امروزی با آن دست و پنجه نرم میکنند. این مشکل، باعث میشود که آنها نتوانند زندگی عادی خود را بگذرانند. از طرفی انسان، در بحرانها و تصمیم گیریهای مهم زندگی خود، نیاز به مشاوره و صحبت با فردی متخصص؛ برای کنترل اوضاع و شرایطش دارد.
مراجعه به روانشناس فردی، یکی از بهترین راهها برای رفع مشکلات روحی و کنترل زندگی در شرایط سخت و ناراحتکننده است. در ادامه به معرفی کامل مشاوره فردی، اهداف، کاربردها و مزایای آن پرداخته میشود.بنبابراین تا انتهای این مقاله از کلینیک روانشناسی و مشاوره پزشک اول با ما همراه باشید.
درباره مشاوره فردی
به مشاوره فردی، رواندرمانی یا گفتگودرمانی نیز گفته میشود. در این روند درمان، مراجعان به صورت فردی، با پزشک متخصص بهداشت روانی صحبت میکنند. روند گفتگو درمانی، باید در محیطی امن، مراقبتی و محرمانه انجام شود تا بیمار در طی درمان، احساس امنیت بیشتری کند. مشاوره فردی، بر نگرانیهای فوری یا آینده نزدیک افراد متمرکز میشود. این نوع درمان، برای برنامه ریزی شغلی، غم و اندوه پس از مرگ یکی از عزیزان و نزدیکان یا برخورد با مشکلات در شغل های مختلف، قبل از بزرگتر شدنشان است.
در گفتگو درمانی، مشاور و مراجعه کننده، بحثی تک به تک را با پیوندی صمیمانه آغاز می کنند و با اعتماد به یکدیگر رشد مراجعهکننده را رقم میزنند. در این بحث دو طرفه، فردی با چالشها و مسائل زندگی روبرو است و برای حل این مسائل به سراغ فردی دیگر به عنوان متخصص در زمینههای روانشناسی، مسائل اجتماعی و فرهنگی میرود.
مشاور یا روانشناس فردی چه کسی است؟
مشاور به فردی گفته میشود که با استفاده از علوم و فنون روانشناسی، به افراد در انتخابها و تصمیمگیریهای مختلف در مراحل زندگیشان کمک میکند. این تصمیمگیریها، ممکن است در زمینه ادامه تحصیل و بهبود وضعیت تحصیلی افراد باشد. روانشناس فردی میتواند درباره کار، ازدواج و مسائل خانوادگی نیز به افراد کمک کند.
همچنین روانشناس میتواند به افراد کمک کند تا مهارتهای روانشناختی مقابله با مشکلاتشان را یاد بگیرند و بتوانند امور زندگی خود را در بحرانها و شرایط سخت کنترل کنند. یک مشاور و روان درمانگر، خود را با همدلی تمام، جای دیگری میگذارد و به فرد در مقابله با افکار و احساسات فردیاش کمک میکند.
مشاوره فردی چند جلسه است؟
مدت زمان هرجلسه مشاوره فردی، بین 45 تا 50 دقیقه در نظر گرفته میشود؛ اما تعداد جلسات و مدت زمان درمان، برای هر فرد متفاوت است و بسته به نیازها، اهداف درمانی، پیشرفت و درمان مشکلات شما مشخص میشود. در واقع هرچه مشکل افراد شدیدتر و جدیتر باشد، متخصص مشاور فردی، تعداد جلسات بیشتری برای او در نظر میگیرد. مثلا بعضی از مشکلات و استرسها ممکن است در زمانی کم برای افراد حل شود. بعضی دیگر نیز مزمنتر و پیچیدهتر هستند و نیاز به جلسات و طول درمان بیشتری دارند.
هدف از مشاوره فردی چیست؟
به طور کلی هدف از روان درمانی یا مشاوره فردی، رفع نگرانیهای مربوط به سلامت روان و کمک به درمانجویان، برای داشتن زندگیهایی سالمتر و شادتر به لحاظ روانی است. هدف از مشاوره درمانی، حرکت و رشد افراد و رسیدن آنها به موفقیت و اهداف بلندمدت و کوتاهمدتشان با روح و روانی آرام و شاد است. افراد ممکن است در طول زندگی، دچار مشکلات عاطفی، افسردگی و انواع بیماری های روانی شوند. یکی دیگر از اهداف مشاوره فردی، حل مشکلات عاطفی و ساختن خودی سالمتر با درگیریهای درونی کمتر است.
مشاوره فردی به افراد کمک میکند تا بدانند چه کسی هستند و هدفهایشان را در زندگی پیدا کنند. اینگونه میتوانند با داشتن دیدی روشن نسبت به خود و آیندهشان، برای رسیدن به اهدافشان تلاشی مضاعف انجام دهند.
مزایای مشاوره فردی
خیلی از افراد برای مراجعه به روانشناس، مقاومت نشان میدهند. ولی این روش، مزایا و فواید زیادی برای بهبود زندگی و روح و روانشان دارد. در زیر مزایای مشاوره فردی برای شما بیان میشود:
- اجازه به افراد برای کشف احساسات، باورها و رفتارهای خود
- کمک به مراجعهکنندگان، برای بررسی خاطرات چالش برانگیز و تاثیرگذار زندگی شان
- کمک به افراد، برای شناسایی و تغییر جنبههای زندگی خود برحسب علاقهشان
- کمک به درک بهتر خود و دیگران
- تعیین اهداف شخصی افراد در زندگی و تلاش در جهت مطلوب
- جلوگیری از بروز بیماریهای روحی روانی رایج از جمله افسردگی و اضطراب
- روشی موثرتر و بهتر از مصرف داروهای اعصاب و روان، بدون عوارض جانبی
- استفاده از روشهای درمانی مبتنی بر شواهد و برگرفته از مطالعات تحقیقاتی و مشاهدات بالینی (همه روشها برای اثر بخشی مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند.)
مشاور فردی چه مشکلاتی را برطرف می کند؟
مشاوره فردی، به مسائل مربوط به اضطراب و استرس، فرسودگی شغلی، افسردگی و تروما کمک میکند. شما میتوانید برای رفع مشکلات ارتباطی خود و مشکلات عاطفی و رفتاری در کودکان و نوجوانان تان، به روانشناس فردی مراجعه کنید.
مشاوره فردی، برای افرادی با احساسات آزاردهنده درباره خود یا دیگران نیز مفید و موثر است. بعضی از افراد نیز در مورد خود و زندگی شان افکاری منفی دارند و دچار یاس، ناامیدی، پوچی و کمبود اعتماد به نفس هستند. مشاوره، به این افراد نیز کمک میکند تا از احساسات منفی، نسبت به خود خارج شوند و به جای فکرهای منفی، به نقاط مثبت شخصیتی و رسیدن به علایق خود بپردازند.
بیشتر بخوانید: افسردگی چیست
ویژگی های یک مشاور فردی خوب چیست؟
وجود مشاور فردی خوب و متخصص، به افراد کمک میکند تا مشکلاتشان زودتر حل شود. مشاور فردی، باید از سه جهت شخصیت، دانش و مهارت، امتیازی بالا داشته باشد. روانشناس فردی خوب، کسی است که هم از لحاظ روانی، فردی سالم و انساندوست باشد و هم بتواند با استفاده از مهارتهای تخصصی و دانش کافی، به مراجعهکننده خود کمک کند.
توجه داشته باشید که دانش و مهارت کافی برای انجام مشاورهای موفق، لازم و ضروری است. چون مشاوران فردی با مسائل حساس، خصوصی، محرمانه و پیچیده انسانها سر و کار دارند. در نتیجه اطلاعاتی محدود در زمینه روانشناسی، نمیتواند فرد را در مقام مشاور حرفهای قرار دهد و فرد باید برای مشاور شدن، تحصیلات دانشگاهی در مقطع لیسانس و دکتری در رشتههای مشاوره و روانشناسی بالینی داشته باشد.
مشاور فردی چه وظایفی دارد؟
وظایف مشاور فردی عبارتاند از:
- کمک به شناسایی و تعیین اهداف و علایق مراجعهکننده
- همکاری با مراجعهکننده در تعیین استراتژیهای موفق و هوشمندانه در رسیدن به اهدافشان
- کمک به تغییر الگوهای فکری و آموزش مهارتهای جدید برای کنترل تفکر به مراجعهکننده
- ارائه راهکار به مراجعهکننده، برای تغییر رفتار و نحوه ابراز درست احساسات (مثل گوش دادن به موسیقی و پیادهروی در زمان بروز احساسات و افکار منفی)
- ارائه تکالیف و تمرینهای مختلف در زمان احساسات ناخوشایند، استرس و آسیبپذیری
چه زمانی به مشاور فردی نیاز داریم؟
بیشتر افرادی که نیازمند مشاوره فردی هستند، در درون خود احساس تعارض و دردهای عاطفی دارند. اینگونه افراد میدانند که استرس و ناراحتی دارند؛ اما دلیل واقعی آن را پیدا نمیکنند. درماندگی ناشی از ماندن در احساساتی بد و ناراحتکننده نیز آنها را آسیبپذیرتر میکند. بیشتر این افراد، دلیل ناراحتی خود را به عوامل خارجی ربط میدهند؛ اما ممکن است این درد ناشی از مشکلات درونی خودشان باشد.
به طور کلی شما میتوانید از مشاوره در چهار زمینه زیر استفاده کنید:
- مشاوره سلامت و روان: این نوع مشاوره، به زمینههای فردی مثل مسائل عاطفی، اضطراب، غمگینی، افسردگی، وسواس ترس و مسائل عاطفی خفیف مربوط میشود.
- مشاوره خانوادگی و زناشویی: شما میتوانید برای حل مشکلات ازدواج، طلاق، رابطه با فرزندان، روابط جنسی، تعارضات و اختلافات زناشویی، به متخصص مشاور فردی مراجعه کنید.
- مشاوره شغلی و تحصیلی: انتخاب رشته دانشگاهی، انتخاب شغل متناسب با شخصیت و تعارضات مربوط به کار از طریق این مشاوره حل میشود. شما میتوانید برای از بین بردن انواع استرسهای شغلی و تحصیلی، فرسودگی شغلی، تغییر رشته و شغل و سازگاری شغلی، به روانشناس فردی مراجعه کنید.
- مشاوره توانبخشی: بعضی از افراد دچار اعتیاد یا معلولیتهای خاص، بیماری و سوگواری در مرگ عزیزانشان هستند. این نوع مشاوره، به این افراد کمک میکند تا با موقعیتهای خاص زندگی خود سازگار شوند و کنترل شرایط را در دست بگیرند.
انواع مشاوره فردی
روانشناسی فردی انواع مختلفی دارد و بسته به نیازها و مشکلات هر فرد، رویکرد و روشهای مختلفی برای آن در نظر گرفته میشود. در ادامه به برخی از انواع متداول مشاوره شخصی اشاره میکنیم:
مشاوره روان درمانی
این نوع مشاوره معمولا به بررسی عمیقتر احساسات، الگوهای فکری، رفتارهای ناخودآگاه و تجربیات کودکی میپردازد و به افراد کمک میکند تا ریشه مشکلات و چالشهای خود را کشف کنند و تغییرات ماندگاری در روان خود ایجاد کنند.
مشاوره شناختی-رفتاری
در این روش، مشاور به افراد کمک میکند تا الگوهای فکری منفی یا ناسالم را شناسایی و به افکار و رفتارهای مثبت تبدیل کنند. این نوع مشاوره بیشتر برای درمان اضطراب، افسردگی، استرس و مشکلاتی که نیاز به تغییر در رفتار دارند، مفید است.
مشاوره برای رشد فردی و خودشناسی
این نوع مشاوره برای افرادی است که به دنبال خودشناسی و رشد شخصی هستند. در این مشاورهها به فرد کمک میشود تا تواناییهای خود را شناسایی و روی تقویت آنها کار کند، به اعتماد به نفس بیشتری دست یابد و به اهداف شخصی و حرفهای خود نزدیکتر شود.
مشاوره شغلی و تحصیلی
در مشاوره شغلی، به افراد کمک میشود تا مسیر شغلی مناسب خود را پیدا کنند، با چالشهای شغلی رو به رو شوند و تصمیمگیریهای بهتری درباره کار و حرفهشان داشته باشند. مشاوره تحصیلی نیز به دانشآموزان و دانشجویان در انتخاب رشته و موفقیت در تحصیل کمک میکند.
مشاوره برای مشکلات خانوادگی و روابط
این نوع مشاوره به حل چالشها و مسائل در روابط خانوادگی، ارتباطات عاطفی، تعارضات و سوءتفاهمها در خانواده یا با شریک زندگی میپردازد. هدف این مشاوره تقویت روابط و بهبود ارتباطات است.
مشاور فردی در کلینیک پزشک اول
کلینیک روانشناسی و مشاوره پزشک اول، یکی از مراکز معتبر برای مراجعه و گرفتن مشاوره فردی است. این کلینیک، سالها تجربه در زمینه درمان بیماری های مغز و اعصاب و روان دارد و به تشخیص و درمان بیماریهای مختلف مغزی نیز کمک میکند. این کلینیک، چندین متخصص مشاور فردی را برای درمان مشکلات روحی روانی افراد به کارگرفته است و خدمات زیر را ارائه میدهد:
مشاور فردی حضوری
در صورتی که امکان حضور در کلینیک مغز و اعصاب پزشک اول برایتان فراهم است، میتوانید به این مرکز درمانی مراجعه کرده و توسط متخصصان ما بررسی شوید. متخصصان ما با بررسی وضعیت شما و شنیدن صحبتهایتان، بهترین مشاورهها را ارائه میدهند.
مشاوره فردی آنلاین
در صورتی که امکان حضور در کلینیک پزشک اول برایتان فراهم نیست، شما میتوانید از طریق سایت پزشک اول با متخصصان ما در ارتباط باشید و از مشاوره آنها بهرهمند شوید.
مشاور فردی تلفنی
اگر شرایط هیچکدام از دو روش بالا برایتان فراهم نباشد، کافی است با کلینیک تماس بگیرید تا متخصصان متبحر با شما صحبت کنند و از طریق تلفن به مشاوره بپردازند.
سخن پایانی
امروزه متخصصان زیادی برای دریافت مشاوره فردی، به متخصصان روانشناسی بالینی مراجعه میکنند؛ اما نکته مهم در درمان کامل و دریافت مشاوره خوب، ارائه خدماتی بر پایه تخصص و دلسوزی توسط متخصص مشاور فردی است. شما میتوانید با مراجعه به کلینیک پزشک اول به صورت حضوری و آنلاین، از خدمات روانشناسی و مشاوره آن بهرهمند شودید.
مشاوره فردی یک فرایند حمایتی است که در آن فرد با یک مشاور یا روانشناس صحبت میکند تا چالشها و مشکلات شخصیاش را بهتر درک کند و مهارتهای لازم برای مواجهه با آنها را بیاموزد. این مشاور میتواند در موضوعات مختلفی مانند اضطراب، افسردگی، استرس، اعتماد به نفس و خودشناسی کمک کننده باشد. هدف از مشاوره فردی، ارتقای سلامت روانی و ایجاد تغییرات مثبت در زندگی فرد است.
تعداد جلسات مشاوره به نوع و عمق مشکل، اهداف مشاوره و واکنش فرد به روند درمان بستگی دارد. برخی مشکلات ممکن است در چند جلسه کوتاه بهبود یابند، در حالی که مشکلات پیچیدهتر نیاز به جلسات طولانیتری دارند. معمولا مشاور در جلسه اول براساس نیاز و شرایط فرد، تعداد جلسات تقریبی را پیشنهاد میدهد.
بله روانشناسی فردی کاملا محرمانه است. مشاوران و روانشناسان متعهد به حفظ حریم خصوصی مراجعان هستند و اطلاعات شخصی و مسائل مطرح شده در جلسات را با کسی به اشتراک نمیگذارند، مگر مواردی که سلامت و امنیت فرد یا دیگران در خطر باشد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید